photo ef93ac41-7e14-4320-928d-91b5bc3c9fa2_zpsatvrexvb.jpg photo e060c7aa-289a-4fb5-81e8-57bc942c6816_zpsvadwbjpo.jpg photo 63178b93-664e-4428-b177-4c3fa07d87c8_zpswatcakhd.jpg photo ae7eeaf4-443d-4302-9c2a-0ecbab61913a_zpszzbgyncm.jpg photo 6220d561-308a-4ab4-94b7-bfdc904d172c_zpsg6qjzyyd.jpg

Saturday, 25 June 2016

Mee Curry hot3

Mee curry

Ingredients

1: minyak
2: bunga lawang
3: bunga cengkih
4: kayu manis
5: pelaga
6: fishcake
7: fishball

8: ikan bilis - secubit tangan
9: bawang putih - 5 ulas
10: bawang merah - 2 biji besar
11: halia
12: cili kering yang di rebus - 5 batang
- di blender -

13: seekor ayam
14: tahu kering
15: dua senduk serbuk kari ayam dan daging adabi
16: santan (1 biji kelapa)
17: daun kari
18: dua sudu kecil garam
19) satu sudu kecil gula
20: asam jawa extra adabi
21: rebus kerang atau udang. - masukkan di akhir masakan semasa tengah didih

Process

1) panaskan minyak sikit dalam kuali
2) tumiskan sekali bunga lawang, bunga cengkih, kayu manis


3) naik bau masukkan fishball, fishcake- gaul sehingga masak
4) masukkan bahan yang di blender (ikan bilis, bawang putih, bawang merah, halia, cili kering yang di rebus) - tunggu didih
5) masukkan ayam - gaul-gaul
6) masukkan tahu kering
7) masukkan dua senduk serbuk kari dan daging adabi
8) masukkan santan ( 1 biji kelapa )
9) isi daun kari- tunggu didih sikit
10)  masukkan dua sudu kecil garam
11) masukkan satu kecil sudu gula
12) ##kalau pekat kuah, isi air sehingga paras ayam means nampak cair sikit
13) masukkan asam jawa extra adabi suku sudu kecil
14) didihkan dan siap

No comments: